AcasăREPORTAJECe s-a ales de prima școală din Oltenia?

Ce s-a ales de prima școală din Oltenia?

Urmărește-ne și pe

42,254FaniÎmi place
100CititoriConectați-vă
2,510AbonațiAbonați-vă

Atestată din anul 1775, Școala Obedeanu, prima școală din Oltenia, în care au învățat de-a lungul timpului personalități precum: Tudor Vladimirescu, Gheorghe Chițu, Theodor Aman, Alexandru Macedonski, Eugeniu Carada, Constantin Argetoianu, Gogu Constantinescu, Nicolae Titulescu și mulți alții este, în prezent, a nimănui și a tuturor.

Dolj TV a dorit să realizeze un material cu starea actuală a unității de învățământ, iar situația găsită pe teren este una care nu face cinste vechii școli românești. Geamuri sparte, pereți deteriorați, resturi din construcții aruncate la întâmplare, buruieni la tot pasul.

Și în toată această imagine dezolantă, iată că apare și minunea. În curtea celei mai vechi școli din Oltenia, la loc de cinste și bine îngrijite, se coc la razele soarelui, frumos aranjate pe araci, cateva zeci de fire de roșii în așteptarea recoltării.


Întrebarea este cine recoltează roșiile din Obedeanu? Iar răspunsul este: Opera Română Craiova.


După ce și-a pierdut personalitatea juridică, Școala Obedeanu a devenit structură a Școlii Gimnaziale Decebal, iar conform unui contract de comodat din iunie 2022 a fost dată în folosință Operei Române Craiova.

Așadar, în prezent, angajații Operei Române Craiova sunt cei care se laudă cu tomatele din Obedeanu. Iar când și-au dat oamenii seama că agricultura nu se încadrează în atribuțiile din fișa postului au închis poarta, blocând accesul echipei Dolj TV.

Însa, după câteva consultări cu șefii au revenit la sentimente mai bune.


Conform unei hotărârii a Consiliului Local Craiova din iulie 2023, corpul 1, cladirea școlii, și terenul aferent de 576 mp au trecut din administrarea Școlii Gimnaziale Decebal la Primăria Craiova, în vederea obținerii unei finanțări pentru transformarea școlii în muzeu.

Totodată, conform municipalității și sala de sport, unde se află atelierul Operei Române Craiova, urmează să fie preluată în ședința din 31.08.2023, cu toate că pe ordinea de zi nu este niciun punct în acest sens. Până la lămurirea situației, nu putem decât să urăm: Recoltă bogată!

Urmărește știrile DoljTV.ro și pe Google News

TOP CITITE