14 C
Craiova
joi, 30 martie, 2023

Drama ciobanilor din România

Încet, dar sigur în România se pierde meseria de cioban.

Daca în urmă cu câteva decenii, era semn de bogăție pentru cel care avea turme de animale, oi, capre, vite, iată că, în ziua de astăzi, nu este altceva decât o luptă pentru supravițuire. Declinul suferit de păstorit are multiple cauze, dar cea mai importantă este lipsa pașunilor, a izlazurilor, efectiv a hranei pentru animale.


Fară pașuni unde să-și ducă turmele, fără posibilități materiale să procure hrana necesară, ciobanii sunt nevoiți să renunțe la animale sau să vândă kilogramul de brânză la jumătate de preț față de piață. Fiindcă în timp ce de la păstori brânza de capră pleacă cu 25 de lei kilogramul, pe mesele românilor ajunge și cu 45 de lei kilogramul.

Ce face statul roman în această situație și care este sprijinul acordat păstorilor care se luptă să supraviețuiască? Ne-a răspuns la întrebări Nea Nicolae, cioban de meserie din comuna doljeana Galiciuica. 

Publicitate

Articole similare

O furtună de nisip a fost surprinsă, vineri seara, în Craiova, pe strada Brestei. Un telespectator a transmis imaginile postului DoljTv. Meteorologii au emis o avertizare cod roşu de averse torențiale din care se vor cumula peste 50…70 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină și vijelie.
Comuna Teasc din județul Dolj a rămas la fel ca pe timpuri: ulițe acoperite cu pământ, apă nepotabilă și canalizarea care întarzie să apară.
O femeie în vârstă de 57 de ani găsită decedată într-un apartament din Craiova.Femeia nu a mai răspuns la telefon de mai bine de două zile. Vecinii au încercat să sune la ușa apartamentului, dar nu au primit niciun răspuns. Astăzi au sunat la 112 și un echipaj de pompieri s-a deplasat la fața locului, au întrat pe geamul de...
Azi, polițiști din cadrul Secției 12 Poliție Rurală Daneți au fost sesizați prin apel 112 de un tânăr de 25 ani, din Calopar, cu privire la faptul că s-a surpat un mal de pământ peste un bărbat de 58 de ani, din Calopar, în timp acesta efectua lucrări la canalizare în comuna Mîrșani.
Totodată, un tânăr de 19 ani, pasager în autoturism este în prezent resuscitat la faţa locului de pompieri din cadrul ISU Dolj, fiind inconştient.

Stay Connected

35,217FaniÎmi place
80CititoriConectați-vă
1,890AbonațiAbonați-vă
- DOLJ TV -spot_img

Cele mai vizionate știri