La doar 31 de ani, Marius Mitre a încheiat socotelile cu viața. Într-un tragic accident, prins sub un mal de pământ în timp ce se afla pe șantierul unde fusese trimis de firma care îl angajase cu doar o zi înainte, Marius și-a pierdut viața.
Întâmplare nefericită, hazard, ceasul rău sau pur si simplu: nepăsare și neglijență? Pentru a înțelege șirul evenimentelor care au condus la decesul bărbatului începem reportajul cu două date: august 2020 și 100.000.000 de lei.
În luna august 2020 firma din Craiova, Erpia SA, avea să obţină contractul de lucrări prin care se obliga să execute extinderea reţelelor de apă şi canalizare în zona Călăraşi – Bechet, mai exact in localitatile Ostroveni, Lişteava, Bechet, Călăraşi, Sărata, Dăbuleni. Valoarea contractului, aproximativ 100.000.000 de lei, fără TVA. Înființată în 1991, cu o cifră de afaceri de zeci de milioane de lei pe an, societatea comercială Erpia SA a garantat prin toate mijloacele solicitate, conform procedurilor, că poate susține și duce la bun sfârșit execuția lucrării. Și totuși…
Un an mai târziu, Erpia SA subcontractează proaspăt înființată firmă Bunescu Universal Company SRL, societate înregistrată în acelasi an, 2021. Iar din acest moment, lucrurile nu se mai leagă.
Conform legislației în vigoare, subcontractarea unei părți dintr-o lucrare nu se poate face decât cu acordul beneficiarului lucrării, fapt greu de omis pentru o firma cu peste 30 de ani de experiență. Cu toate acestea, reprezentanții Companiei de Apă Oltenia SA, autoritatea contractantă, nu au cunoștință despre subcontractantul Bunescu.
Ce anume a recomandat-o pe firma nou înființată să facă lucrări de apă și canalizare? Prietenia și neșansa ” băieților cu gentuță” după cum s-a exprimat, în convorbirea telefonică, chiar domnul Căpitănescu. Aceste ” recomandări” au condus, însă la pierderea vieții unui om. Fără echipament de protecție și fără instructaj în ceea ce privește protecția muncii, după cum au declarat colegii bărbatului, ci doar cu dorința de a muncii și de a castiga un ban cinstit, Marius nu a avut nicio șansa.
Conform specialiștilor, o firmă de construcții ar fi trebuit să știe că pământul excavat se depozitează la cel puțin 9 metri distanță de groapa săpată, pentru a preveni surparea malului. Din păcate, însă la Dăbuleni aceste reguli elementare nu au fost respectate.
Întâmplare nefericită, hazard, ceasul rău sau pur si simplu: nepăsare și neglijență? Cauza va fi stabilită de către organele abilitate, însă tragedia rămâne.
Ancheta DOLJ TV va continua în zilele următoare.