Despre poetul și prozatorul Alexandru Macedonski a auzit, probabil, orice român care a făcut puțină școală. Că mama sa era olteancă și că studiile le-a început la Craiova știu, cu siguranță, mai puțini oameni, însă ce s-a întâmplat cu moștenirea lăsată de poet nu mai știe nimeni.
Vă prezentăm, în continuare, un reportaj ce dezvăluie trista realitate descoperită pe urmele lui Alexandru Macedonski.
Alexandru Macedonski a provenit dintr-o familie înstărită, tatăl său fiind Ministru de Război în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, iar mama sa urmașa unei familii de boieri din Oltenia. În calitate de moștenitor, împreună cu frații săi, Macedonski a posedat mai multe proprietăți, printre care un conac boieresc în comuna doljeană Goești care în urmă cu aproape un secol devenea Casa Memorială “Alexandru Macedonski”. De atunci, timpul și nepăsarea autorităților și-au spus cuvântul.
Ultimul moștenitor, Vlad Berlescu, a donat casa împreună cu cele 49 de hectare de teren aferente mai întâi către Consiliul Județean Dolj, iar apoi către Consiliul Local Goești care, însă timp de 16 ani a uitat de muzeul din comuna.
Din 2006 și până astăzi nu s-au găsit, din păcate, soluții nici măcar pentru a menține ceea ce era, cu atât mai puțin pentru a investi. Tot timpul au existat alte priorități.
Că s-a ales praful de Casa Memorială ” Alexandru Macedonski” se poate vedea cu ochiul liber.
Contactați de Dolj TV, reprezentanții Consiliului Județean Dolj au dat asigurări că vor face toate demersurile pentru rezolvarea acestei probeleme. Ce s-a ales, însă de cele 49 de hectare donate Consiliului Local Goești, urmează să vă prezentăm într-un material viitor.
Iată Pometeștii, iată Adâncata,
Scurtul pod de bârne este retrecut.
Renviază mama, îmi zâmbește tata…
Vreme câtă curs-a parcă n-a trecut.Jar și vâlvorare soarele urcat-a.
Arde grâu-n flăcări pân’ la brâu crescut.
Iată Pometeștii, iată Adâncata,
Scurtul pod de bârne este retrecut.